Nimrod 2012

Nimrod 2012
Ruim 6 jaar geleden koos ik voor een weimaraner gefokt door trotse fokster Ineke van Amerongen-Plomp. Het werd pupje met bandje blauw ik hou van jou, Chester van de Runnenburgh (aka Korthaar). Vanaf de eerste dag is Chester voor mij een grote leerschool geweest, van gehoorzaamheid tot het hoogste niveau agility (dat is zijn passie). Alleen daarom is hij al een veelzijdige en bijzondere weimaraner!697

We zijn pas in september 2009 begonnen met jachttraining. Magisch, de eerste kennismaking met de jachthondentraining bij Jan en Ida Eising in de les, waar Chester bij de allereerste oefening weigerde het konijn te rapen (dat ga je niet menen?) maar heel trots met me meeliep toen ik het hem aangaf. Nou ja, en toen moest het oefenen met veerwild nog beginnen.. Een jaar later haalde Chester een paar KNJV B’s én 2 MAP B diploma’s. En hij is me continu blijven verbazen door zijn grote will to please en zijn ontzettend snelle leren. Met afgelopen jaar de mooiste momenten toen hij zijn tweede KNJV-A diploma haalde en de MAP’s.

En nu.. mogen we gewoon meedoen aan de Nimrod!

Een ongelooflijke eer, fantastisch voor het ras ook.

Deze uitnodiging komt voor ons na vele uren/dagen plezier tijdens vele trainingen, gelukkig hebben Chester en ik de mogelijkheid gehad van het thuisfront om dat te kunnen doen, want wat zijn er veel weekenden en geld opgegaan aan trainingen en wedstrijden! Chester en ik hebben veel mogen leren bij de KNJV groep van Terborg en Zwiep, bij Gerard van Beek en bij Ralph Bosch en Machteld van der Linden van Infinity Gundogs. Daarnaast hebben we nog vele uurtjes met Martienke, Carlijn en Manuel, geoefend en nu gaan we kijken of al die training tot een mooie novemberdag kan leiden. Uiteraard moet hier echt een bedankje naar iedereen die me in de aanloop naar de Nimrod (en daarvoor) enorm geholpen en gesteund heeft, alle trainers en helpers en vooral ook aan Emmy. Daarnaast ook een bedankje aan Royal Canin, die de beste voeding maakt voor mijn honden, zodat ze zo goed tot hun recht komen. Korthaarie en ik gaan ontzettend veel lol maken en ons best doen, we hopen er een onvergetelijke dag van te maken. Uiteraard wens alle deelnemers veel plezier en geluk, zodat we aan het eind van de dag kunnen terugkijken op een dag met veel mooi hondenwerk.


Verslag van de dag:

12-11-12, de dag van de Nimrod. De Nimrod is een wedstrijd waar alle beste honden van ieder jachthondenras voor uitgenodigd worden. Daarvoor moet je minstens 2x een MAP A gehaald hebben met de beste plaatsingen ten opzicht van alle andere honden van het ras. Dit jaar mochten Chester  (van de Runnenburgh) en ik een poging wagen om het felbegeerde AA-diploma te behalen en pogen in de voetstappen te treden van Meander Valerie Tessa (van Fred van Marion) een van de meest veelzijdige wedstrijdhonden die ik ken en een weimaraner die in alle jachtdisciplines erg succesvol is geweest.  Het bijzondere aan de Nimrod is dat een hond, ook al is hij jaren de beste van zijn ras, maar 1 keer in zijn leven mag deelnemen aan deze proef.723

3 Jaar geleden, kreeg ik een langhaar pup, De Phocas. Die had volgens zijn fokkers veel aanleg voor de jacht, daardoor ben ik maar met Chester ‘op jachttraining gegaan’, zodat ik al een beetje wist wat het inhield en ik de Phocas, in mijn onwetendheid, niet totaal zou verknoeien door foute zaken aan te leren. Na veel oefenen zijn we 2 Jaar geleden voor het eerst wedstrijden gaan lopen. Dit jaar haalde Chester een MAP A in Ambt-Delden én op onze eigen MAP in Heerle nog 1. Daarmee bleek hij de beste weimaraner in het jachthondenproeven seizoen dit jaar en we kregen een uitnodiging om deel te nemen aan de Nimrod. In aanloop naar deze dag hebben we ongelooflijk veel getraind, hulp gekregen en plezier gehad. Van heel veel (weimaraner) mensen kwamen bijzondere reacties, gelukwensen en felicitaties. Zo ontzettend geweldig!

Om de Nimrod te kunnen behalen moet je hond alles kunnen en bizar goed zijn. Chester is zo’n hond, maar hij heeft ook absoluut zijn zwakkere onderdelen. Omdat we niet bepaald topfavoriet waren heb ik besloten om gewoon enorm te genieten van de hele dag. Dus ik ging met als doel om een hele leuke dag te beleven, met Emmy als begeleidster, Ralph Bosch en Machteld vd Linden van Infinity Gundogs als coaches en heel veel lieve vrienden en kennissen om ons aan te moedigen. En wat was het ongelooflijk gaaf! In de ochtend kregen we het nummer en werden de honden gecontroleerd door de dierenarts, wij waren nummer 17 en we begonnen bij proef C. Er kwamen op deze proef 2 apporten binnen, voor de laatste hadden we helaas te weinig tijd. Erg jammer, maar zeker geen slecht begin.

Voor proef A kwam bij ons het grootste probleem. In het verleden is er iets met Chester gebeurd, waarschijnlijk is hij geschrokken of heeft hij een vervelende ervaring gehad met helpers. Helaas was deze proef zo ingericht dat hij na een lastige sleep bij het haas zou komen, waarbij net voor het oppakken van het haas, de helpers een schot zouden lossen en een gans zouden gooien in het water. Dit alles was buiten mijn zicht, dus ik kon mijn hond niet helpen of aanmoedigen. Hij pakte de sleep fantastisch mooi op, kwam in de buurt van het haas, maar hij keerde zonder apporten terug. Dat was een behoorlijke teleurstelling, ik had graag gezien dat hij succes gehad had door met het haas terug te komen.  Niets was minder waar. Wel kregen we nog een hartverwarmend applaus voor Chesters goede werken.

Bij de B proef, waar de meeste honden de apporten niet konden vinden, moesten we als een na laatste aantreden. Chester was nog lekker gretig en niet uit het veld geslagen door de vorige proef. Als een raket ging hij naar de sleep, die uit mijn zicht begon, om in een recordtijd terug te komen met de eend! Daarna was de taak om een duif op te halen, die 300 meter verder achter een groepje bomen was gevallen, daar onderstreepte Chester zijn klasse. Wat een fanatieke, goed luisterende weimaraner is dat! Hij werkte hard over het stoppelveld. De duif kwam binnen! We hadden nog ruim de tijd om door te werken op een onvindbare meerkoet. Dik tevreden met hebben we met 4 apporten de dag afgesloten. Helaas niet in de buurt gekomen van het AA-diploma, maar wel een paar favorieten voor de titel achter ons gelaten. 703

Wat me het meest zal bij blijven is het ongelooflijke wat een Nimrod kwalificatie met zich meeneemt, de aandacht, de extra trainingen en de voorlopig eeuwige roem. Het is al een unieke prestatie om er te staan, maar het behalen van het AA-diploma is voor enkele groten weggelegd.  Ik hoop ooit nog eens bij een van die ‘groten’ te horen, maar vooralsnog kijk ik met veel plezier en trots terug op een fantastische Nimrod dag.